Journal

Συλλογή Film Foundation με σπάνιες ταινίες από το ίδρυμα του Μάρτιν Σκορσέζε

Συλλογή Film Foundation με σπάνιες ταινίες από το ίδρυμα του Μάρτιν Σκορσέζε

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Δημοσιεύτηκε
23 Σεπ 2024
Κατηγορία

Το σπουδαίο αφιέρωμα ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου με 4 ταινίες

Το 1990, ο Μάρτιν Σκορσέζε έστειλε μια σειρά από επιστολές σε επιδραστικούς ανθρώπους του αμερικανικού σινεμά, απαιτώντας να βοηθήσουν ώστε να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορία του κινηματογράφου. Με εκατοντάδες φιλμ να είναι ήδη εξαφανισμένα και πολλά ακόμη να απειλούνται, ο Σκορσέζε τόνιζε τη σημασία της προστασίας του κινηματογραφικού αρχείου, καθώς και τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες χάρη στις οποίες πολλά φιλμ φθαρμένα από τον χρόνο, θα μπορούσαν να έχουν μια νέα ζωή με εξαιρετική εικόνα και ήχο για τους θεατές.

Έτσι γεννήθηκε το Film Foundation που ως σήμερα συνεργάζεται με εργαστήρια, αρχεία και στούντιο με σκοπό τη διατήρηση του παρελθόντος για ένα καλύτερο μέλλον του σινεμά. Μέχρι σήμερα, το ίδρυμα στο οποίο ο Σκορσέζε παραμένει τιμητικά ως πρόεδρος, έχει υποστηρίξει πάνω από 1.000 αποκαταστάσεις ταινιών ενώ με την είσοδο στη νέα χιλιετία ξεκίνησε το πιο φιλόδοξο project του, το World Cinema Project. Η ιδέα πίσω από αυτό ήταν να χρηματοδοτηθούν αποκαταστάσεις σε σπάνια αριστουργήματα από όλο τον κόσμο και ειδικά από περιοχές που συχνά δεν είχαν τη μεγάλη προσοχή του κοινού. Ως τώρα, 65 ταινίες από την Αφρική, την Ασία, την Ανατολική Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, εξαφανισμένες για χρόνια, με λίγες εικόνες και κάποια κείμενα στα όρια του μύθου να τις διατηρούν στη μνήμη, επανέρχονται στις οθόνες μέσα από μια σειρά εντυπωσιακών αποκαταστάσεων που τις κάνουν να μοιάζουν σαν καινούριες.

Το Cinobo εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το Film Foundation και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα συλλογικά αυτή την μεγαλειώδη προσπάθειά του, ξεκινώντας με 10 ταινίες που θα ανέβουν σταδιακά στην πλατφόρμα τους επόμενους μήνες. Προσπαθώντας να κάνει πραγματικότητα το όραμα για προσβάσιμο σινεμά, δίνει την ευκαιρία στους συνδρομητές να έρθουν σε επαφή με άγνωστα διαμάντια του παγκόσμιου σινεμά μέσα από εξαιρετικές κόπιες που διαιωνίζουν την ομορφιά τους.

FILM FOUNDATION_thumbnails collection3.webp

Το σπουδαίο αυτό αφιέρωμα ξεκινά στις 23 Σεπτεμβρίου με 4 ταινίες.
 

  • Chronicle of the Years of Fire (1975), μια ταινία από την Αλγερία με πρωταγωνιστή τον Έλληνα Γιώργο Βογιατζή, που βραβεύτηκε με Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες.
     
  • Pixote (1980) του Χέκτορ Μπαμπενκο, μια ιστορική ταινία από τη Βραζιλία που αποτύπωσε μοναδικά την άγρια καθημερινότητα στους δρόμους του Σάο Πάολο. 
     
  • Black Girl (1966) του Ουσμάν Σεμπέν, του σπουδαιότερου ως σήμερα σκηνοθέτη του αφρικανικού σινεμά, που έβαλε πρώτος ουσιαστικά μια ολόκληρη ήπειρο στον χάρτη των κινηματογραφικών φεστιβάλ. 
     
  • The Color of Pomegranates (1969) του Σεργκέι Παρατζάνοφ, την αποκατάσταση του οποίου επιμελήθηκε προσωπικά ο Σκορσέζε ως μεγάλος υποστηρικτής του σκηνοθέτη και η οποία τονίζει το χρωματικό μεγαλείο μιας τις οπτικά ομορφότερες ταινίες που γυρίστηκαν ποτέ. 

Οι ταινίες της συλλογής Film Foundation είναι διαθέσιμες στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web