Journal

Τα Kαλοκαίρια του Ερίκ Ρομέρ

Τα Kαλοκαίρια του Ερίκ Ρομέρ

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Δημοσιεύτηκε
15 Ιουν 2021
Κατηγορία

Ένα μεγάλο αφιέρωμα του Cinobo στον Έρικ Ρομέρ που περιλαμβάνει έξι εμβληματικές ταινίες του εμβληματικού Γάλλου δημιουργού της Νουβέλ Βαγκ, συνυφασμένες με το καλοκαίρι.

Ο «λογοτέχνης» της Νουβέλ Βαγκ, ο άνθρωπος που μετέτρεψε τις ιστορίες του σε ταινίες γιατί σύμφωνα με τον ίδιο δε θα μπορούσε να τις γράψει τόσο καλά ως μυθιστορήματα, τράβηξε έναν μοναχικό δρόμο σε σχέση με τους σκηνοθέτες που βγήκαν από τη Γαλλία στις αρχές του ‘60. Ο Ερίκ Ρομέρ άφησε πίσω του μια πυκνή φιλμογραφία, τρεις περιόδους με αντίστοιχες σειρές ταινιών (Έξι Ιστορίες περί Ηθικής, Κωμωδίες και Γνωμικά, Ιστορίες των Τεσσάρων Εποχών) και ένα σινεμά βαθύτατα προσωπικό που παίζει με τις αδυναμίες της ανθρώπινης καρδιάς που χτυπούν τους αστούς ήρωές του σε κομβικές περιόδους της ζωής τους.

Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Ρομέρ χρησιμοποίησε συχνά το καλοκαίρι ως την εποχή που αυτές οι αδυναμίες γίνονται μεγαλύτερες και οι αποφάσεις πιο τολμηρές. Όρκοι ζωής μπορούν να πατηθούν, σχέσεις και φιλίες να διαλυθούν, ενώ την ίδια στιγμή νέοι έρωτες να γεννηθούν και νέα ξεκινήματα να αλλάξουν τη ζωή των ηρώων του χάρη σε μια στιγμή θάρρους που άλλη εποχή δεν θα ευνοούσε. Συλλέγοντας αυτό το πρωτότυπο και περιπαικτικό σύμπαν που εκτείνεται σε όλη τη φιλμογραφία του, το Cinobo συνεχίζει τις αναζητήσεις του στον παγκόσμιο κλασικό κινηματογράφο και παρουσιάζει τις 6 καλοκαιρινές ιστορίες του σκηνοθέτη, ως έναν νοητό και δροσερό σινεφίλ προορισμό διακοπών.

Αναλυτικά οι ταινίες του αφιερώματος:


Το Γόνατο της Κλερ (Claire's Knee | Le Genou de Claire) - 1970

Λίγο πριν τον γάμο του, ο Ζερόμ περνά τις διακοπές του κοντά στη λίμνη Ανσί όπου ασχολείται με την πώληση της οικογενειακής του βίλας. Εκεί συναντά μια παλιά γνωστή του συγγραφέα, που μένει σε γειτονικό σπίτι με την δυναμική κόρη του ιδιοκτήτη του. Η συνύπαρξη του Ζερόμ με τη νεαρή κοπέλα και η επιρροή που έχει αυτή επάνω του γίνεται αφορμή για τη συγγραφέα να στήσει το επόμενο βιβλίο της. Ενώ το ενδιαφέρον σταδιακά ατονίζει, η άφιξη μιας άλλης κοπέλας, της Κλερ, τραβά την προσοχή του Ζερόμ.

Προβολή της ταινίας


Η Πράσινη Αχτίδα (The Green Ray | Le Rayon Vert) - 1986

Μια νεαρή κοπέλα ξεμένει στην πόλη λίγο πριν από τις καλοκαιρινες διακοπές και ψάχνει να βρει το αντίδοτο στην μοναξιά και την ανία.

Προβολή της ταινίας


Η Πολίν στην Πλάζ (Pauline at the Beach | Pauline à la Plage) - 1983

Μια δεκαεξάχρονη φτάνει στις ακτές της Νορμανδίας για τις καλοκαιρινές διακοπές, έτοιμη να βουτήξει στα βαθιά νερά του έρωτα, ανακαλύπτει, όμως την υποκρισία των ενηλίκων.

Προβολή της ταινίας


Στον Αστερισμό του Λέοντα (Sign of the Lion | Le Signe du Lion) - 1962

Περιμένοντας πως πρόκειται να κληρονομήσει την μεγάλη περιουσία της θείας του που έχει πρόσφατα πεθάνει, ένας Αμερικάνος στο Παρίσι, γεννημένος Λέοντας και σίγουρος πως η καλή τύχη θα είναι στο πλευρό του, σκορπά λεφτά και γεμίζει χρέη, για να βρει τον εαυτό του παγιδευμένο όταν μαθαίνει πως η θεία τον είχε αποκληρώσει και η κληρονομιά δεν πρόκειται να τον σώσει. Ξαφνικά όμως, όλα ανατρέπονται όταν συμβαίνει ένα σοκαριστικό ατύχημα.

Προβολή της ταινίας


Η Συλλέκτρια (The Collector | La Collectionneuse) - 1967

Ένας νεαρός γκαλερίστας, ο Αντριέν, αποφασίζει να περάσει τις καλοκαιρινές του διακοπές μένοντας εντελώς μόνος σε μια απομονωμένη βίλα που του δανείζει ένας φίλος του. Στη βίλα όμως υπάρχουν ήδη άλλοι δυο καλεσμένοι, ένας παλιός γνωστός του και μια άγνωστη γυναίκα. Η τελευταία συλλέγει εραστές, ζει ελεύθερα και διαλύει την ηρεμία για την οποία βρέθηκε εκεί ο Αντριέν που αντιλαμβάνεται πως σύντομα θα γίνει ένα ακόμη μέλος της συλλογής της.

Προβολή της ταινίας


Ιστορίες του Καλοκαιριού (A Summer's Tale | Conte d'Eté) - 1992

Ένας αναποφάσιστος φοιτητής μαθηματικών περιμένει τη φίλη του για να κάνουν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές τους, η γνωριμία του, όμως, με δύο ακόμα κοπέλες θα περιπλέξει τα πράγματα.

Προβολή της ταινίας
 

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web