The Dream Studio: Το «Μια Μέρα, Ένας Έρωτας» και το καταραμένο όραμα του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Ανήμερα των γενεθλίων του μεγάλου σκηνοθέτη και 40 χρόνια μετά την κυκλοφορία της ταινίας, το Cinobo παρουσιάζει το μεγαλύτερο στοίχημα στην καριέρα του Κόπολα, μια ταινία καταδικασμένη να αποτύχει στην εποχή της αλλά που δικαίως επανεκτιμήθηκε.

*Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo

Ο Φράνσις Φορντ Κόπολα είχε μόλις αφήσει πίσω του μια δεκαετία στην οποία 1. Έκανε τους δύο «Νονούς», 2. Κάπου στο ενδιάμεσο, σε κατάσταση another day at work, παρέδωσε τη «Συνομιλία», ένα από τα καλύτερα αστυνομικά θρίλερ στην ιστορία του σινεμά, 3. Επιβίωσε και γύρισε θριαμβευτής από το «Αποκάλυψη Τώρα». Έχοντας μόλις κλείσει τα 40 του με όλα αυτά στην πλάτη, έψαχνε περισσότερο από μια νέα ταινία, μια νέα πρόκληση. Και τη βρήκε.

«Το θέμα είναι πως όταν κάνω μια νέα ταινία, κάνω ένα άλμα σε θέματα τα οποία με ενδιαφέρουν. Και αυτό τον καιρό ενδιαφερόμουν για τη show business, τον τζόγο, την αγάπη, τη φαντασία, τη μουσική» λέει ο ίδιος στο ξεκίνημα του «The Dream Studio», ενός ημίωρου ντοκιμαντέρ με τίτλο που αναφέρεται στην προσπάθειά του να φτιάξει ένα στούντιο που θα ήταν το όνειρο του κάθε δημιουργού και θα εξύψωνε την καλλιτεχνική δημιουργία σε νέα επίπεδα. Και η πρώτη ταινία που θα γύριζε σε αυτό το στούντιο αφορούσε ονειροπόλους που βλέπουν την πραγματικότητα να τους τσακίζει. Σαν να το ‘ξερε.

Όπως έχει συμβεί με όλες τις πραγματικά σπουδαίες δημιουργίες, το «Μια Μέρα, Ένας Έρωτας» («One from the Heart») σήμερα είναι αναγνωρισμένο από ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης κριτικής ως ένα από τα αριστουργήματα του σκηνοθέτη. Στην εποχή του αντιμετωπίστηκε μάλλον ειρωνικά, κυρίως γιατί πολύς κόσμος στο Χόλιγουντ είχε αρχίσει να μην αντέχει τη μεγαλομανία του Κόπολα, ίσως και τη μεγαλομανία του δημιουργού γενικότερα, σε χρόνια που τα στούντιο και το υπερθέαμα ξανάπαιρναν βίαια το πάνω χέρι μετά από μια 15ετία περίπου όπου νέοι σκηνοθέτες διεκδίκησαν το όραμά τους με ευνοϊκότερους όρους.

Τα κείμενα λοιπόν τότε στέκονταν στα (κραυγαλέα όντως) λάθη του Κόπολα ως παραγωγός, καθώς ξανάφτιαξε ολόκληρους δρόμους του Λας Βέγκας, έδινε οδηγίες μέσα από ένα, μυθικό πλέον, βαν, έχτιζε και γκρέμιζε σκηνικά όποτε το έκρινε ως αναγκαίο. Η ταινία του καταποντίστηκε γενικώς, ο ίδιος χρεωκόπησε και μπήκε σε μια διαδικασία αποπληρωμής που κράτησε χρόνια και τον έφερε σε projects που ούτε καν θα συζητούσε στο παρελθόν. Η εικόνα όμως έμεινε και θα μείνει για πάντα και το «Μια Μέρα, Ένας Έρωτας» είναι ένα χάρμα οφθαλμών, καταραμένο παραμύθι για τους ηττημένους (ή τους γκαντέμηδες μια που μιλάμε για τζόγο) αυτής της ζωής.

Τι συνέβη όμως πίσω από αυτό το οπτικό θαύμα; Στο «Dream Studio», ο ίδιος ο Κόπολα αλλά και οι συνοδοιπόροι του στο όνειρο μιλούν γι’ αυτή τη μοναδική απόπειρα.

*Η ταινία «Μια Μέρα, ένας Έρωτας» του Φράνσις Φόρντ Κόπολα είναι διαθέσιμη για streaming στο Cinobo.

Ετικέτες
Μοιράσου το άρθρο
Πρόσφατα άρθρα

Επιστροφή στο μέλλον: Το Cinobo ταξιδεύει στο Sci-Fi

Ταξίδια στο διάστημα, στον χρόνο και σε εικονικούς κόσμους. Φοβίες και όνειρα για το μέλλον. Γκοντάρ και σύγχρονοι geeks. Το Cinobo εξερευνά το πιο φιλόδοξο, ευρύ και μεγαλοπρεπές κινηματογραφικό είδος και κοιτά προς το άπειρο μέσα από 17 ταινίες, σε ένα πολυποίκιλο αφιέρωμα στις διαφορετικές εκφάνσεις του.

«Αγέλη Προβάτων»: τελικά είστε λύκοι ή πρόβατα;

Μια ομάδα ντόπιων και δυο ξένοι, ένα καφενείο, ένα μπαρ, ένα παρηκμασμένο μοτέλ, μερικά αυτοκίνητα και μια γερή δόση τοξικής αρρενωπότητας συνθέτουν ένα σύγχρονο φιλμ νουάρ στην ελληνική επαρχία του σήμερα, κι εμείς διαβάζουμε τα λόγια του σκηνοθέτη Δημήτρη Κανελλόπουλου για την ταινία.