Μέσα στον αμέτρητο όγκο παραγωγών που παρουσιάζει όλο τον χρόνο, το Netflix ετοιμάζει αυτόν τον καιρό μια μίνι σειρά με πρωταγωνιστή τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ και θέμα τη ζωή του Ρόι Χάλστον Φρόουικ, γνωστού ως (σκέτο) Χάλστον. Δεν είναι περίεργο, διάσημος σχεδιαστής μόδας ήταν και φιγούρα που καθόρισε κατά ένα μέρος την εποχή του και τις τάσεις στην ένδυση, όμως μια μεταφορά ζωής στο σινεμά ή την τηλεόραση χρειάζεται την απαραίτητη ίντριγκα πίσω από όλα αυτά – και ο ίδιος δεν κατηγορήθηκε ποτέ για κάποιο φόνο.
Τι ενδιαφέρον υπήρξε λοιπόν προς τον Χάλστον, πέρα από τις κουτσομπολίστικες λεπτομέρειες της πορείας της ζωής του; Ήταν η ίδια η καριέρα του, που μπορούσε να μην είχε συμβεί στον χώρο της μόδας αλλά σε οποιαδήποτε άλλη ακμάζουσα βιομηχανία των ΗΠΑ, καθώς η αρχή και το τέλος της είναι γραμμένες από τις βασικές αρχές του american dream. Μια βόμβα στις τάξεις μια αγοράς που εκρήγνυται άμεσα, διαλύει τα πάντα στο πέρασμά της και αποσυντίθεται όταν οι συνέπειές της στον υπόλοιπο κόσμο είναι πλέον απειροελάχιστες. Μια άνοδος και μια πτώση τόσο ξαφνικές που μόνο μέσα στο καπιταλιστικό πλαίσιο θα μπορούσε να συμβεί.
Πριν από τη σειρά που θα δούμε στο Netflix το 2021, υπήρξε ένα θαυμάσιο ντοκιμαντέρ που με τη φόρμα του πέρασε τα εγκυκλοπαιδικά όρια του είδους, προσπαθώντας να διερευνήσει την ξεχασμένη σήμερα προσωπικότητα του σχεδιαστή και να βρει την πολυπλοκότητα που κρυβόταν πίσω από τις απλές γραμμές του. Γραμμές που λατρεύτηκαν από τις γυναίκες στα 60s και τα 70s και έβαλαν τις ΗΠΑ στον κόσμο της μόδας, κοντά πια στους Ευρωπαίους που διατηρούσαν τα σκήπτρα ως τότε.
Το “Halston” (που προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας του 2019) ξεκινά με την φωνή ενός αόρατου αφηγητή που υπόσχεται να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν ένας πωλητής καπέλων να γίνεται ξαφνικά πρώτο όνομα της μόδας σε μια τόσο μεγάλη χώρα, αλλά και κάτι πολύ πιο φιλόδοξο. Να βρει τα όρια και τις ισορροπίες που υπάρχουν ανάμεσα στην καθαρή δημιουργία και το επιχειρηματικό μοντέλο των καιρών μας. Μια φαντεζί επίδειξη μόδας που μονοπωλεί τα περιοδικά του χώρου για μήνες σημαίνει αυτομάτως και κέρδη στην τσέπη του δημιουργού; Είναι ο τελευταίος ελεύθερος ή οφείλει να μοντελοποιεί τις σκέψεις του σε ένα γκρουπ χρηματοδοτών με σκοπό το μέγιστο κέρδος;
Ο χώρος της μόδας πολλές φορές συνδέεται με τη σπατάλη και την αφθονία. Τι σημαίνει όμως αυτό όταν στο προσκήνιο μπαίνουν τα λογιστικά φύλλα; Αυτή η διαφορά της περσόνας με την επιχειρησιακή δομή παρουσιάζεται εντυπωσιακά σε μια αφήγηση που τονίζει την αντίθεση του καλλιτέχνη με την επαγγελματική του πορεία. Ο Χάλστον θα μπορούσε να είναι ο σκηνοθέτης που δεν τα έβρισκε με τα στούντιο ή ο ζωγράφος που εξαπατήθηκε από τον γκαλερίστα του. Η ιστορία του είναι μια ιστορία ανόδου και πτώσης ενός επιχειρηματία, από αυτούς που ο Δυτικός κόσμος χρειάζεται για να συντηρεί τις φαντασιώσεις του. Πέρα από τον επιχειρηματία, οι ιδέες του καλλιτέχνη έμειναν, φορέθηκαν, φοριούνται ακόμη, εμπνέουν και στέλνουν αυτή τη πολυσχιδή προσωπικότητα πολύ πιο μακριά από το 1984 όταν και εκδιώχθηκε από το γραφείο του ή το 1990 όταν άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο.