Journal

Bombshell: Η ιστορία της Χέντι Λαμάρ | Bombshell: The Hedy Lamarr Story

Bombshell: Η ιστορία της Χέντι Λαμάρ | Bombshell: The Hedy Lamarr Story

Τάσος
Τάσος Μελεμενίδης
Published
29 Apr 2020
Category

Το Bombshell: Η ιστορία της Χέντι Λαμάρ είναι ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε μια ζωή που αποκλείεται να χωρούσε οποιαδήποτε χολιγουντιανή ταινία. Η Αλεξάντρα Ντιν χτίζει ένα πλήρες προφίλ για την Λαμάρ, δείχνοντας πως ήταν πολλά περισσότερα από μια σταρ του κλασικού κινηματογράφου.

Το Νοέμβριο του 2015 η Google παρουσίασε ένα από τα ευρηματικά ημερήσια doodle της, αφιερώνοντάς το στη μνήμη μιας γυναίκας που είχε γεννηθεί πριν 101 χρόνια και μεσουρανούσε στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 40. Η τότε φήμη της όμως είχε μείνει μόνο στο μυαλό των ιστορικών του κινηματογράφου, των συνδρομητών του TCM και όσων λίγων εξακολουθούν να ζουν με τις ταινίες της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Οπότε πώς η Google αποφάσισε να της αφιερώσει τη μέρα;

Το βιντεάκι που είδε όλος ο πλανήτης εκείνη την ημερα εστίαζε στη Χέντι Λαμάρ και μαζί με το glamour της εποχής πληροφορούσε για την παράλληλη πορεία ως εφευρέτρια, κάτι που την έφερνε αμέσως σε αντιπαραβολή με όλες τις σταρ της εποχής αλλά και την επανασύστηνε ως μια πρωτοπόρο και δυναμική γυναίκα. Η Λαμάρ (που γεννήθηκε Χέντγουικ Κίσλερ αλλά όταν πέρασε τον Ατλαντικό πήρε ένα πιο εξωτικό όνομα) απείχε από το στερεότυπο της πλαστικής κούκλας και μπήκε δυναμικά σε χωράφια αυστηρά ανδροκρατούμενα, προτείνοντας πατέντα στον αμερικανικό στρατό σε μια εποχή που αυτός έμπαινε σε πόλεμο και προσπαθούσε να ξεπεράσει τεχνολογικά τον εχθρό.

Η Λαμάρ μαζί με τον συνθέτη Τζορτζ Άνθεϊλ σκέφτηκαν μια τελείως διαφορετική χρήση για τον κύλινδρο αυτόματου πιάνου, χρησιμοποιώντας το ως βάση για ένα σύστημα κρυφής επικοινωνίας που θα έδινε στον κάτοχό του πλεονέκτημα απέναντι στον όποιο εχθρό. Η συσκευή για την οποία πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας σκοπό την απόκρυψη των τηλεκατευθυνόμενων τορπιλών από τα εχθρικά ραντάρ και την μείωση της πιθανότητας παρεμβολών, καθώς μπορούσε να κατακερματίζει το σήμα της εντολής σε πολλές διαφορετικές συχνότητες. Οι συνήθως ξεροκέφαλοι στρατιωτικοί έβαλαν τα γέλια, της πρότειναν να πηγαίνει σε στρατιωτικές βάσεις, να βγάζει φωτογραφίες και να μοιράζει αυτόγραφα και η πατέντα της μπήκε στα συρτάρια. Ξαναβγήκε το 1962, η ίδια δεν είχε ανανεώσει την πατέντα και όταν πλέον κρίθηκε κατάλληλη από τους αμερικανούς, η ίδια δε μπορούσε να αμειφθεί για την εφεύρεσή της. Το σύστημα που έφτιαξε με τον Άνθεϊλ δε χρησιμοποιήθηκε απλά, αλλά υπήρξε η βάση για την τεχνολογία της διασποράς φάσματος που χρησιμοποιείται στην εποχή μας ως πρωτόκολλο για ασύρματες συνδέσεις όπως το αγαπητό μας WiFi και το GPS.

Bombshell - Hedy Lamarr

Από εκείνη την ημέρα που η Google έκανε γνωστή αυτή την ιστορία ακολούθησαν τόσα άρθρα για τη Λαμάρ μέσα σε λίγες εβδομάδες όσα δεν είχαν γραφτεί συνολικά ως τότε. Τα περισσότερα πλήττονταν από την αρρώστια του clickbait, με τίτλους όπως «Η Σταρ που Ανακάλυψε το WiFi», όμως περιείχαν συνοπτικές πληροφορίες για τη ζωή της στα προ Χόλιγουντ χρόνια, την παρουσία της στην ταινία Ecstasy του 1933 στην οποία εμφανίζεται γυμνή σε μια σκηνή ενώ σε μία άλλη προσποιείται οργασμό, τα χρυσά χρόνια στο Χόλιγουντ και φυσικά την επιστημονική της δράση.

Με τόσες πληροφορίες για την ίδια, το ντοκιμαντέρ ήταν θέμα χρόνου. Αυτό συνέβη το 2017 από την Αλεξάντρα Ντιν που βρήκε πολλά ηχητικά αποσπάσματα από παλαιότερη συνέντευξη της ίδιας και έχτισε όλο το προφίλ της από την αρχή, πολύ πληρέστερα από οτιδήποτε είχε γίνει πριν. Το Bombshell: The Hedy Lamarr Story περιέχει προπολεμική βιεννέζική μποέμ ζωή, κρυφά ταξίδια υπό τον φόβο των Ναζί, γάμους, πολλούς γάμους, παραγωγούς του Χόλιγουντ να υποκλίνονται στην ομορφιά της Λαμάρ και παράλληλα να της μαθαίνουν πως να στέκεται χωρίς να μιλά, επιστήμη, πόλεμο, χρόνια παρακμής, Τέξας, νέους γάμους. Μια ζωή που αποκλείεται να χωρούσε οποιαδήποτε χολιγουντιανή ταινία. Κλείνετε το WiFi από το κινητό σας (έτσι, ως φόρο τιμής) και την ανακαλύπτετε σε πανελλήνια πρεμιέρα.

H ταινία Bombshell: Η ιστορία της Χέντι Λαμάρ είναι διαθέσιμη online στο Cinobo

0 Comments

Sort by

Related Journal posts

Journal

Here is where we note down everything worth sharing about the cinema of Cinobo, and beyond. Find all you need to know about Premieres, Collections, and Coming Soon, stay tuned with film news on weekly Frames, go behind the scenes with Extras, and explore even more in Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web