«Titane» της Ζουλιά Ντικουρνό
Ο Σπάικ Λι ήξερε πολύ καλά τι έκανε όταν έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα στο «Titane» το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ένας Φοίνικας έτσι κι αλλιώς ιστορικός, μιας και αποτέλεσε την μόλις δεύτερη φορά στην ιστορία των Καννών που γυναίκα κέρδισε την ύψιστη τιμή της διοργάνωσης, μετά την Τζέιν Κάμπιον και τα «Μαθήματα Πιάνου», δεκαετίες νωρίτερα.
Αλλά περισσότερο από κάποια τέτοια «μουσειακή» αναγνώριση, ο Φοίνικας στο «Titane» ταράζει τα νερά λόγω της ίδιας της ταινίας και του περιεχομένου της. Μια σοκαριστική φιλμική ακρότητα που όπου προβάλλεται γίνεται αντικείμενο αναλύσεων και διαφωνιών, ένα έργο του οποίου η ύπαρξη και μόνο δημιουργεί οργανικό hype- πολύ απλά γιατί είναι από εκείνες τις ταινίες που θες να έχεις άποψη για αυτήν.
Το φιλμ της Ζουλιά Ντικουρνό κυκλοφορεί επιτέλους λοιπόν στις αίθουσες, κι αφού νωρίτερα έγινε από τις πιο πολυσυζητημένες προβολές των Νυχτών Πρεμιέρας. Μιλώντας στο Αθηνόραμα από τις Κάννες, η Ντικουρνό λέει πως «Δεν υπάρχουν απαράβατα “πρέπει”. Αν σου δημιουργηθεί μια παράξενη ιδέα και επιμένει, βάλ’ την. Αν κάτι δεν σου κάθεται καλά, βγάλ’ την.»
«Το “Titane” αποκαλύπτει με άγρια φαντασμαγορία, περίπλοκο συμβολισμό και ανοιχτό πνεύμα την ασύγκριτη κινηματογραφική ανησυχία της Ζουλιά Ντικουρνό για την ανθρώπινη ταυτότητα», γράφει η LiFO ενώ η Athens Voice συμπληρώνει πως «το “Titane” δεν είναι μόνο ένα κατασκότεινο ερωτικό θρίλερ, αλλά και η πιο σημαντική αλληγορία που έχει φτιαχτεί τα τελευταία χρόνια γύρω από το τέλος της πατριαρχίας, την αλλαγή στους ρόλους των φύλων, το κίνημα Me too και τον μεταφεμινισμό».
Αξίζει να διαβάσεις
«Εκτός Εαυτού» του Νταβίντ Βικτόρι
*Σε πρεμιέρα στο Cinobo παρακολουθούμε το ισπανικό θρίλερ «Εκτός Εαυτού» για το οποίο γράφουμε πως «με επιρροές από το “Αfter Hours” του Μάρτιν Σκορσέζε, μας παρουσιάζει πόσα πράγματα μπορούν να πάνε στραβά σε ένα αρχικά χαλαρό βράδυ».
*Το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα είναι η επιστροφή στο σπίτι για την διοργάνωση. Τα highlights του προγράμματος παρουσιάστηκαν αναλυτικά πριν λίγες μέρες.
*Η εξαιρετική «Bella» της Θέλγιας Πετράκη είναι υποψήφια για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους.
*Το Αθηνόραμα γράφει για το ρόλο της μητρότητας στις ταινίες του Πέδρο Αλμοδόβαρ με αφορμή το νέο του φιλμ.
*Το Cinemagazine μιλά για το «Shoah», κατά πολλούς το σημαντικότερο ντοκιμαντέρ πάνω στη σύγχρονη ιστορία.
*Τo TVXS γράφει για το σπουδαίο «Κολέκτιβ» που βλέπουμε στις αίθουσες και σύντομα στο Cinobo, και τις επιπτώσεις που είχε στην πραγματική ζωή της ρουμάνικης κοινωνίας.
*Ο Κιάνου Ριβς πραγματοποιεί το κομιξικό του ντεμπούτο με το «BRZRKR» και η Athens Voice αναλύει τον πρώτο τόμο, που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά.
*Το Nerdcult εξυμνεί το «Last Duel» του Ρίντλεϊ Σκοτ, που δημιουργεί καλτ υπέρ του με την ίδια ταχύτητα με την οποία εξαφανίζεται από τους κινηματογράφους.
*Στο αγγλόφωνο ίντερνετ, διαβάζουμε την ανάλυση των New York Times για το τι ισχύει με τα όπλα στα σετ των κινηματογραφικών παραγωγών, μια ματιά στο σύνολο του έργου του Τζον Κάρπεντερ στο Notebook και μια συνέντευξη του Σκιτ Ούλριτς με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων του «Scream» στην οποία αποκαλύπτει πως νόμιζε αρχικά πως θα επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό δράμα.
Αξίζει να δεις
Νέο τρέιλερ για το «Μπενεντέτα» του Πολ Βερχόφεν που έρχεται σύντομα στις αίθουσες ύστερα από την επερχόμενη πανελλήνια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Τρέιλερ για το «France» με τη Λέα Σεϊντού, το νέο φιλμ του ιδιοσυγκρασιακού Μπρούνο Ντιμόν.
Τρέιλερ για το «Procession» το νέο ντοκιμαντέρ του Ρόμπερτ Γκριν, του οποίου το εξαιρετικό «Η Κέιτ Παίζει την Κριστίν» είναι διαθέσιμο για streaming στο Cinobo.
Εξώφυλλο του νέου τεύχους του Sight & Sound με την Κρίστεν Στιούαρτ ενόψει του «Spencer» του Πάμπλο Λαραϊν.
Ο Ρομέν Γαβράς σκηνοθετεί την Αθήνα του 2034 σε ένα νέο μουσικό βίντεο.
Ώρα για ταινία