Journal

Η βραβευμένη πολυπολιτισμικότητα του Φατίχ Ακίν

Η βραβευμένη πολυπολιτισμικότητα του Φατίχ Ακίν

Μετρώντας φεστιβαλικές βραβεύσεις, σενάρια-γροθιές και καθηλωτικές ερμηνείες, κάνουμε binge watching έξι ταινίες του πλέον αγαπητού σκηνοθέτη ελληνικού (και όχι μόνο) κοινού και κινηματογραφικών φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν.

«Όσο πιο αστείο είναι το ξεκίνημα μιας ιστορίας, τόσο πιο δραματική μπορεί να γίνει στη συνέχεια. Γιατί όταν το κοινό γελάει, κατά κάποιο τρόπο ανοίγει η ψυχή του, κι όταν μιλάς σε θεατή με ανοιχτή ψυχή, είναι πολύ καλύτερο να την χτυπήσεις με μαχαίρι». Με αυτό το ριζοσπαστικό σχόλιο, ο γεννημένος στη Γερμανία από Τούρκους μετανάστες Φατίχ Ακίν, περιγράφει το κλειδί πίσω από τις περισσότερες ταινίες του. Ταινίες που μιλούν με γενναιότητα για τον ρατσισμό, τη δημοκρατία, την πολυπολιτισμική ταυτότητα: «Η αίσθηση της πατρίδας έχει διευρυνθεί για μένα. Όπως οι τεκτονικές πλάκες έρχονται πιο κοντά μεταξύ τους, έτσι η Τουρκία και η Γερμανία έχουν γίνει ένα μέσα μου».

Ένας από τους πιο αγαπημένους σκηνοθέτες του ελληνικού (κι όχι μόνο) κοινού, έγινε γνωστός παγκοσμίως με το Μαζί, Ποτέ! που του χάρισε τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 2004. Μετά από αυτό ήρθαν (μεταξύ πολλών άλλων) βραβεία Σεναρίου στις Κάννες για την Άκρη του Ουρανού, Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στην Βενετία για το Soul Kitchen και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας για το Μαζί ή Τίποτα.

Τον έχουν συγκρίνει με τον Ράινερ Βέρνερ Φαρμπίντερ (αν και ο ίδιος διαφωνεί). Εμπνέεται από τον Ελία Καζάν και τον Τζον Φορντ, ενώ συχνά ως one man band, βρίσκεται πίσω από σενάριο, παραγωγή και σκηνοθεσία.

Αφιερώνουμε τις ημέρες αυτές στον Φατίχ Ακίν, και βλέπουμε έξι από τις ταινίες του. Το εύθυμο και συγκινητικό road movie-ύμνο στη νιότη και τη φιλία, Βερολίνο, Αντίο, και το γυρισμένο στην Ελλάδα Μαζί ή Τίποτα, με τον καλύτερο ίσως ρόλο της Νταϊάν Κρούγκερ που της χάρισε βραβείο στις Κάννες και στο οποίο βλέπουμε σε μικρό ρόλο τον δικό μας Γιάννη Οικονομίδη! Το Soul Kitchen, την πιο αισιόδοξη ταινία του, με πρωταγωνιστή τον ελληνικής καταγωγής Αδάμ Μπουσδούκο, και την πιο «ιστορική» στιγμή του με την περιπέτεια εποχής, Η Μαχαιριά. Το πλέον αμφιλεγόμενο Χρυσό Γάντι, φτιαγμένο για γερά στομάχια, και την κοινωνική τραγωδία Η Άκρη του Ουρανού, για πολλούς την πιο δυνατή ταινία της φιλμογραφίας του.

 

Η Άκρη του Ουρανού (The Edge of Heaven)

Μια αναζήτηση οδηγεί στο ξετύλιγμα μυστικών και αποκαλύψεων σε μια πολιτική και προσωπική οδύσσεια σε σκηνοθεσία Φατίχ Ακίν σε μια από τις πιο δυνατές ταινίες της καριέρας του. Μια κοινωνική τραγωδία σε τρεις πράξεις που τιμήθηκε με βραβείο Lux και στο Φεστιβάλ Καννών.

 

Soul Kitchen, 2009

Η ψυχή του πολυμήχανου Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία αναμειγνύεται με μαγικό τρόπο με τη soul μουσική σε μια μονίμως εφευρετική και συχνά σπαρταριστή απόδραση από τον Φατίχ Ακίν, στην πιο κωμική και αισιόδοξη στιγμή της καριέρας του.

Προβολή της ταινίας

 

Η Μαχαιριά (The Cut), 2014

Ο Φατίχ Ακίν σε διάθεση ιστορική και περιπετειώδη. Επιβλητική και αγωνιώδης περιπέτεια εποχής που θα μας κάνει να αναρωτηθούμε πόσο μακριά θα φτάναμε για να βρεθούμε ξανά μαζί με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Προβολή της ταινίας

 

Βερολίνο, Αντίο (Goodbye Berlin | Tschick), 2016

Οι ταινίες του Φατίχ Ακίν ασκούν πάντα γοητεία στο ελληνικό κοινό. Αυτό το υπέροχο road movie είναι ένας εύθυμος αλλά και συγκινητικός ύμνος στην αυθάδεια, τη φαντασία και την ανθεκτικότητα της νιότης και στην εφηβική φιλία, η οποία κυριολεκτικά μπορεί να σώσει ζωές.

Προβολή της ταινίας

 

Μαζί ή Τίποτα (In The Fade | Aus Dem Nichts), 2017

Σε μια σκληρά επίκαιρη, ορμητικά αντιναζιστική ταινία από τον Φατίχ Ακίν, η Νταϊάν Κρούγκερ πρωταγωνιστεί (και βραβεύεται στις Κάννες) ως μια γυναίκα που χάνει τα πάντα, προδίδεται από το σύστημα και αποφασίζει να εκδικηθεί. Ακόμη, σε ρόλο-έκπληξη συναντάμε τον καταξιωμένο σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη!

Προβολή της ταινίας

 

Το Χρυσό Γάντι (The Golden Glove | Der goldene Handschuh), 2019

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του πολυβραβευμένου «Μαζί ή Τίποτα», ο Φατίχ Ακίν εμπνέεται από την πραγματική ιστορία ενός διαβόητου Γερμανού κατά συρροή δολοφόνου και επιστρέφει με την πιο τολμηρή και αμφιλεγόμενη ταινία της καριέρας του. Για γερά στομάχια.<

Προβολή της ταινίας

Οι ταινίες είναι διαθέσιμες online στο Cinobo

0 Σχόλια

Ταξινόμηση κατά

Journal

Εδώ σημειώνουμε όλα όσα θέλουμε να πούμε για το σινεμά του Cinobo, και όχι μόνο. Μάθε τα πάντα για τις Πρεμιέρες, τις Συλλογές και τα Προσεχώς, ενημερώσου για την επικαιρότητα στα Frames, πήγαινε behind the scenes στα Extras και εξερεύνησε πολλά ακόμα στα Misc.

Creative Europe Media
European Union
EPAnEK
elevate web