Μάνα, μητέρα, μανούλα, μαμά. Πόσες λέξεις για τον ίδιο ρόλο. Πόσες διαφορετικές μνήμες και συναισθήματα ξυπνάνε στον καθένα μας. Δεν υπάρχουν αρκετές λέξεις να χωρέσουν στην ολότητά του την έννοια αυτή γιατί υπάρχουν τόσες διαφορετικές εκδοχές «μητέρας» όσο και άνθρωποι που ενδύονται τον ρόλο αυτό.
Με αφορμή τη Γιορτή της Μητέρας, το Cinobo παρουσιάζει 14 διαφορετικές μητέρες, όλες τους εκφάνσεις αυτού του πολυσύνθετου όρου που λέγεται μητρότητα και από την αρχαιότητα ως σήμερα είναι συνυφασμένος με την ίδια τη ζωή.
Ο κινηματογράφος πάντα έτρεφε μια αδυναμία στα αρχέτυπα, οπότε δεν θα ήταν δυνατόν να μην ασχοληθεί με ένα από τα αρχαιότερα και ισχυρότερα όλων, αυτό της μητέρας. Υπάρχουν ταινίες που εκθειάζουν την ιερότητα της μάνας και αποτίνουν φόρο τιμής στον μύθο της μητρικής αγάπης. Υπάρχουν και ταινίες που αποδομούν το «τοτέμ» της μητέρας και της προσδίδουν πιο σκοτεινές και – ίσως – πιο ανθρώπινες διαστάσεις. Το Cinobo έχει επιλέξει 14 ταινίες, 14 τελείως ξεχωριστές προσεγγίσεις και σας τις παρουσιάζει σε αυτήν την εναλλακτικά… μαμαδίστικη συλλογή.
Μητέρες δυναμικές, αγωνίστριες, αμήχανες, στοργικές ή παρεμβατικές. Μητέρες με όνειρα, εφιάλτες, πόθους και ενοχές. Μητέρες που θα κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τα παιδιά τους όπως η «Μητέρα» του Μπονγκ Τζουν-χο που παίρνει τον νόμο στα χέρια της, ή η Ντακότα Φάνινγκ στο «Brimstone». Μητέρες που συγκρούονται με τα στερεότυπα και τις παραδοσιακές απαιτήσεις του ρόλου τους όπως η Ζιλιέτ Μπινός στο «Χίλιες Φορές Καληνύχτα» και η Ανέτ Μπένινγκ, με μια ερμηνεία που άξιζε Όσκαρ, στις «Καταπληκτικές Γυναίκες». Ακόμα και μητέρες που τολμούν να αμφισβητήσουν το θέσφατο της ανιδιοτελούς και ανυπέρβλητης αγάπης της μάνας για τα παιδιά της, όπως η μητέρα στο καλτ horror αριστούργημα «Babadook», η συγκλονιστική Τίλντα Σουίντον στο «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν», ή η κακοποιητική Άλισον Τζάνεϊ, στον ρόλο που της χάρισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου στο «Εγώ, η Τόνια».
Όποια κι αν είναι η σχέση σας με τη μητέρα-ρόλο ή με τη μητέρα-άνθρωπο, όλοι μας κάποτε έχουμε ανάγκη μια μαμά. Είτε αυτή που μας γέννησε, είτε αυτή που μας μεγάλωσε, είτε αυτές τις «μαμάδες» που αναζητήσαμε και βρήκαμε στην πορεία σε φίλους και αγαπημένους. Δείτε παρέα τη συλλογή, ταυτιστείτε, απορήστε, σκεφτείτε. Και – αν το νιώθετε – πείτε τους κι ένα χρόνια πολλά. Τι ψυχή έχει;