Μετά τους Φρανσουά Τριφό και Ερίκ Ρομέρ, το Cinobo συνεχίζει την παρουσίαση μέρους των φιλμογραφιών των σκηνοθετών που συνδέθηκαν στην αρχή της καριέρας τους με τη γαλλική Nouvelle Vague των ‘60s. Η συνέχεια αφορά έναν σκηνοθέτη που αγαπήθηκε αρκετά από το ελληνικό κοινό που τον γνώρισε με τον χαρακτηρισμό «Γάλλος Χίτσκοκ», καθώς χρησιμοποίησε το σασπένς ως εργαλείο για να εμβαθύνει στα εσωτερικά της επαρχιακής (κυρίως) αστικής τάξης.
Ο Κλοντ Σαμπρόλ ήταν για περισσότερα από 40 χρόνια ένα σημαντικό κεφάλαιο του ευρωπαϊκού σινεμά, ξεφεύγοντας κι αυτός από νωρίς από το ρεύμα που δημιούργησε μαζί με τους συνομηλίκους του των Cahiers du Cinema. Με επιρροές από τον Ερνστ Λιούμπιτς και τον Φριτς Λανγκ αλλά φυσικά και από τον Άλφρεντ Χίτσκοκ, παρουσίασε στο σινεμά πολλές ιστορίες εγκλημάτων τις οποίες και θεωρούσε ιδανικές για την ανάπτυξη των χαρακτήρων του και μελέτη του πάνω στην γαλλική κοινωνία και τις παθογένειές της.
10 χρόνια μετά τον θάνατό του, το 2020, ανακοινώθηκε από την MK2 η αποκατάσταση 5 ταινιών που ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, μιας εξαιρετικά γόνιμης περιόδου για τον ίδιο. Ο Σαμπρόλ, αναγνωρισμένος πια τότε, είχε την ευχέρεια να καλεί στις ταινίες σημαντικές ηθοποιούς της πατρίδας του για να πλαισιώσουν τις ταινίες του, ενώ ήδη είχε αναπτύξει μια μακροχρόνια συνεργασία με την Ιζαμπέλ Ιπέρ από τα πρώτα χρόνια της καριέρας της, πολύ πριν η ίδια λάβει το σχεδόν θεοποιημένο στάτους που έχει σήμερα. Οι ταινίες που αποκαταστάθηκαν έχουν σαν κοινό άξονα τους δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες ως επίκεντρο του σασπένς που προκύπτει μέσα από ιστορίες εκδίκησης ως και καταραμένους έρωτες.
Οι ταινίες που αποκαταστάθηκαν και οι αντίστοιχες ηθοποιοί που ερμηνεύουν τις βασικές ηρωίδες είναι τα Σε Ζηλεύω (1994) με την Εμανουέλ Μπεάρ, Η Τελετή (1995) με τις Σαντρίν Μπονέρ και Ιζαμπέλ Ιπέρ, το Τέρμα Τ’ Αστεία (1997) επίσης με την Ιπέρ, το Μερσί για τη Σοκολάτα (2000) με την Άννα Μουγκλαλίς και το Άνθος του Κακού (2003) με τη Ναταλί Μπαγιέ.
Με αφορμή την αποκατάσταση των ταινιών, κυκλοφόρησαν 5 νέες αφίσες γι’ αυτές, όλες σχεδιασμένες από τη γνωστή σχεδιάστρια Ακίκο Στερενμπέργκερ, κάτω από το ίδιο concept, όπου μικρά αντικείμενα δίνουν ένα hint για την πλοκή κάθε ταινίας ενώ είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να τονίζουν τη θηλυκότητα, την ένταση και το σασπένς. Το κλειδωμένο σουτιέν του Σε Ζηλεύω, της ταινίας που προσπάθησε να κάνει 30 χρόνια νωρίτερα ο Ανρι Ζορζ Κλουζό χωρίς να τα καταφέρει, ως δείγμα τυφλού πάθους και ζήλιας, τα κραγιόν-σφαίρες των δύο επικίνδυνων γυναικών της Τελετής και οι χειροπέδες που ενώνουν 2 εγκληματίες στο Τέρμα Τ’ αστεία, είναι δείγματα μιας εξαιρετικής οπτικής δουλειάς.
Το Cinobo παρουσιάζει τις 5 αυτές αποκατεστημένες ταινίες στη συλλογή «Σασπένς Γένους Θηλυκού» ως ελάχιστο φόρο τιμής στο σινεμά ενός εκ των σπουδαιότερων ευρωπαίων σκηνοθετών.